JAMBAL ROTI KHAS CILACAP
Jambal roti? Roti apa kue? Enak ora wa? Aja salah sit, Jambal roti walopun jenenge ana kata ‘ROTI’ne tapi udu termasuk keluagane roti-rotian. Jambal roti ternyata kue jenis iwak asin ato gesek. Jambal roti kue salah sijine jenis iwak asin sing wis banget dikenal nang daerah pangandaran. Jambal roti kue termasuk hasil fermentasi garam sing di gawe kan aring iwak Mayung (Arius Thalassinus).
Istilah jambal roti menurut keteranganne kan aring bakul-nakul iwak khususe nang Pangandaran, Pekalongan, Cirebon karo Cilacap umumme, jambal roti kue nek digoreng apa dimasak kuah gampang rusak kaya roti nek kena banyu. Iwak gesek jambal roti kue sangat-sangat bergizi, ndueni kandungan protein duwur, tur diproses anggo cara alami, profesional seorang nelayan, tur higenis. Aman buat koe-koe sing arep hidup sehat. :D
Ana macam-macam cara pengolahan iwak mayung men isa dadi gesek Jambal Roti, yakue:
1. Penggaraman kering, iwak diawur-awuri garem krokos (garem kasar)
2. Penggaraman basah, yakue carane larutna banyu garem sit nang wadah terus iwak direndem nang njerone
3. Penggaraman kombinasi, yakue carane iwak di awur-awuri garem krokos bar kue di rendem nang larutan garem.
4. Biasane men kualitas iwak jambal roti semakin apik, ditambahna bawang putih tumbukan, nggo bahan pengawet alami.
5. Perendaman bisa nganti 2-3 dinanan.
Sewise meliwati proses perendaman karo awur-awuran garem, gari proses pengeringan. Tujuanne dikeringna men kadar banyu nang iwak berkurang, karo men mikroba lan enzim sing nggawe busuk ora isa tumbuh.
Pengeringan iwak jambal roti isa anggo alat pengering tenaga surya karo alat pengering mekanis. Tapi rata-rata sing dilakoni nang pengolah anggo sinar matahari langsung, istilaeh dipe. Anggo cara dipe nang ngisor sinar matahari langsung dianggep praktis tur murah.
Sekian informasi dari ngapaknews, moga bermanfaat kanggo sedulur-sedulur kabeh. Salam ngapak, ora ngapak ora kepenek. Nek ora kepenak ya pijetan.
Nek umpama pemirsa sedoyo ajeng kirim artikel anggo bahasa ngapak, terserah isine, sing penting ora mengandung saru, sara lan ora patut waca cah cilik. Isa kirim email nang arcxland@gmail.com utawa kirim meng fb ku nang https://www.facebook.com/hakim.b.nur
semoga bermanfaat, wasalammualaikum wr.wb. ngapaknews
posting liane sate ambal
Jambal roti? Roti apa kue? Enak ora wa? Aja salah sit, Jambal roti walopun jenenge ana kata ‘ROTI’ne tapi udu termasuk keluagane roti-rotian. Jambal roti ternyata kue jenis iwak asin ato gesek. Jambal roti kue salah sijine jenis iwak asin sing wis banget dikenal nang daerah pangandaran. Jambal roti kue termasuk hasil fermentasi garam sing di gawe kan aring iwak Mayung (Arius Thalassinus).
Istilah jambal roti menurut keteranganne kan aring bakul-nakul iwak khususe nang Pangandaran, Pekalongan, Cirebon karo Cilacap umumme, jambal roti kue nek digoreng apa dimasak kuah gampang rusak kaya roti nek kena banyu. Iwak gesek jambal roti kue sangat-sangat bergizi, ndueni kandungan protein duwur, tur diproses anggo cara alami, profesional seorang nelayan, tur higenis. Aman buat koe-koe sing arep hidup sehat. :D
Ana macam-macam cara pengolahan iwak mayung men isa dadi gesek Jambal Roti, yakue:
1. Penggaraman kering, iwak diawur-awuri garem krokos (garem kasar)
2. Penggaraman basah, yakue carane larutna banyu garem sit nang wadah terus iwak direndem nang njerone
3. Penggaraman kombinasi, yakue carane iwak di awur-awuri garem krokos bar kue di rendem nang larutan garem.
4. Biasane men kualitas iwak jambal roti semakin apik, ditambahna bawang putih tumbukan, nggo bahan pengawet alami.
5. Perendaman bisa nganti 2-3 dinanan.
Sewise meliwati proses perendaman karo awur-awuran garem, gari proses pengeringan. Tujuanne dikeringna men kadar banyu nang iwak berkurang, karo men mikroba lan enzim sing nggawe busuk ora isa tumbuh.
Pengeringan iwak jambal roti isa anggo alat pengering tenaga surya karo alat pengering mekanis. Tapi rata-rata sing dilakoni nang pengolah anggo sinar matahari langsung, istilaeh dipe. Anggo cara dipe nang ngisor sinar matahari langsung dianggep praktis tur murah.
Sekian informasi dari ngapaknews, moga bermanfaat kanggo sedulur-sedulur kabeh. Salam ngapak, ora ngapak ora kepenek. Nek ora kepenak ya pijetan.
Nek umpama pemirsa sedoyo ajeng kirim artikel anggo bahasa ngapak, terserah isine, sing penting ora mengandung saru, sara lan ora patut waca cah cilik. Isa kirim email nang arcxland@gmail.com utawa kirim meng fb ku nang https://www.facebook.com/hakim.b.nur
semoga bermanfaat, wasalammualaikum wr.wb. ngapaknews
posting liane sate ambal